Tuesday, April 01, 2008

Ei ole kaikki sitä miltä näyttää


Satuin viikko sitten Ylen ykköskanavalle iltayhdeksältä ja sieltä tuli todella kiinnostava, ja silmiä avaava ns. dokumentti Sisko ja veli. Dokumentin toinen osa tuli tänä iltana. Kyse oli Iso-Britanniassa viime vuonna valmistuneesta 2 h+2 h tarinasta, jossa samat tapahtumat kuvattiin ensin veljen kulmasta ja sitten sisaren.

Jos tällaisia ohjelmia olisi enemmän, uskoisin mustavalkoisen ajattelun vähenevän maailmasta edes hitusen.

Tapahtumien kulku oli täysin uskottava ennen kaikkea siinä mielessä, kuinka tavalliset Bradfordissa syntyneet nuoret ja lahjakkaat muslimisisarukset vähitellen ajautuvat erilleen. He koettavat kumpikin ratkaista ristiriidan oman kulttuurisen taustansa ja asuinmaan elämäntavan välillä.

Veli opiskelee juristiksi, mutta haluaa töihin tiedustelupalvelu M15:een. Sisar on liki valmis lääkäri, joka haluaa vaikuttaa Britannian lainsäädäntöön poliittisin keinoin, mutta ei onnistu. Vastassa ovat sekä omat jo radikalisoitumassa oleva tutut että turhan virkaintoiset poliisit ja heidän tulkintansa maan uusista maahanmuuttolaeista.

Ohjelman lopussa lueteltiin, kuinka monta lakia ja asetusta Britanniassa on säädetty tai muutettu vuoden 1997 jälkeen. Aivan omalle kierrokselleen islaminuskoisten valvonta lähti syyskuun 2001 jälkeen.

Poliisien tulkinnat näistä laeista ovat erittäin ikäviä, ja nuoret muslimit ovat jatkuvassa tarkkailussa. Heitä vain otetaan kiinni ja raahataan poliisiasemille terrorismin vastaisen lain pohjalta. Jopa jos perhe ostaa kuusi pussia pippuria kerralla, se on syy poliisitutkintaan ja tyttären pidätykseen. Syytetyillä ei tunnu olevan minkäänlaisia puolustautumisen mahdollisuuksia ja viranomaiset ovat aina oikeassa.

Ajatus poliisivaltiosta on hyvin lähellä, ainakin nuorten muslimien kannalta asiaa katsottaessa.

Tekijät pöllyttävät myös muslimikulttuurin omia ennakkoluuloja ja naisia koskevaa mielivaltaa. Jos tytär seurustelee ei-muslimin kanssa, joka on vielä musta, tämä isän mielestä silkkaa mustaa roskaväkeä, vaikka olisi valmis lääkäri. Myös isien valta naittaa tyttäret lähtömaan miehille vastoin näiden tahtoa, ei juuri jätä tulkinnanvaraa.

Ei siis kumma, jos nuoret radikalisoituvat. Mielivaltaa on tarjoilla sekä kotona että ympäröivässä yhteiskunnassa. Jokainen poika on hakattu useita kertoja koulussa ja tätä pidetään aivan normaalina.

Katsottuani kerrassaan loistavat neljä tuntia toden tuntuista kuvausta, on ainakin helpompi uskoa että nuoret muslimit väittävät sodan Irakia vastaan olevan sotaa islamia vastaan.

Jos he kokevat näin, edessä on vielä paljon ikävää dramatiikkaa.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home